SINAGOGA U BEOGRADU

 
 
 

PARAŠAT TECAVE 5783 - link

      Dobrodošli u Sukat Šalom, Kolibu mira, sinagogu jevrejske zajednice Beograda. Različiti jevrejski i nejevrejski izvori svedoče da je Jevreja u Beogradu bilo i pre otomanskog osvajanja. Iako je u formalnom smislu prva jevrejska zajednica u Beogradu osnovana 1866. godine, bila je to sefardska opština čiji je zvanični naziv bio Crkveno-školska jevrejska opština, sinagoge u Beogradu datiraju iz perioda sredine XVII veka. Istorijske nedaće koje su pratile Jevreje kroz vekove nisu zaobišle ni njihove hramove. Sukat Šalom je šesta sinagoga koju su jevrejske zajednice u Beogradu gradile kroz svoju istoriju.

   Kamen temeljac sinagoge položen je u nedelju 15. juna 1924. godine. Zgrada je završena 1. novembra 1925. godine, a svečano osvećenje je obavljeno u leto 1926. godine, kada je okončano unutrašnje uređenje hrama. Reč je o hramu aškenaskog obreda u čijim temeljima je uzidana dvojezična, hebrejsko-srpska povelja koju su potpisali rabin Šlang, kralj Aleksandar Karađorđević i kraljica Marija. Nedaleko od ove sinagoge nalazila se stara aškenaska sinagoga koja je bila smeštena u nekadašnjoj zgradi Narodnog pozorišta i bila u upotrebi od 1869. do 1925. godine.

    Ispred sinagoge nalazi se veliko i lepo dvorište. Nekada je u prizemlju bilo smešteno Mikve, obredno kupatilo, studentska menza, gimnastička sala i stanovi za šoheta i šamaša. Na spratovima su bili stanovi rabina, učitelja i hazana, a u potkrovlju su bile prostorije škole za časove veronauke. Sinagoga je na prvom spratu imala 300 sedišta, a na galeriji, ezrat našim, bilo je 180 mesta.

    Nepune dve decenije po izgradnji, tokom nacističke okupacije 1941-1944 hram je oskrnavljen. Služio je kao javna kuća nemačkim vojnicima. Neposredno po završetku rata je osveštan. Tužnoj svečanosti obnavljanja hrama prisustvovao je mali broj beogradskih Jevreja koji su preživeli Holokaust. S obzirom na tu činjenicu, danas su članovi sinagoge malobrojni kako Aškenazi tako i Sefardi.

     Naziv Sukat Šalom, Koliba mira, sinagoga je dobila 2002. godine i ona danas služi kao jedini hram u Beogradu, ali i u užoj Srbiji.

 

Dobrodošli u Sukat Šalom, kolibu mira, sinagogu jevrejske zajednice Beograda. kamen temeljac sinagoge položen je 15. juna 1924. godine. Zgrada je završena 1. novembra 1925. godine, a svečano osvećenje je obavljeno u leto 1926. godine, kada je okončano unutrašnje uredjenje hrama.

SINAGOGA SUKAT ŠALOM

 
POČETNA
GALERIJAFOTO_GALERIJA.html
VIDEOVIDEO_GALERIJA.html
WEB UČILIŠTEWEB_U%C4%8CILI%C5%A0TE.html
OSOBLJEOSOBLJE.html
LINKOVILINKOVI.html
KONTAKTKONTAKT.html
O SINAGOGIO_SINAGOGI.html